Skip to content
Kolač od maslaca sa kajsijama

Kolač sa kajsijama

Vreme pripreme
15 minuta
Vreme kuvanja
40 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • maslac - 125 g /na sobnoj temperaturi/
  • šećer - 170 g /1 nepuna šolja/
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 1 komad
  • jaja - 2 komada, srednja
  • kiselo mleko - 2 supene kašike /pune; 70 g/
  • brašno - 160 g /1 šolja + 2 supene kašike/
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, puna;
  • kajsije - 7 - 9 komada, sazrele
  • kokosov šećer - 1 - 2 supene kašike

Priprema

U posudu stavite meki maslac, šećer, so i vanilu i izmešajte ih mikserom 1 minutu. Nakon toga sam dodala jedno jedno jaje, mešajući kratko nakon svakog. Nakon toga dodajte kiselo mleko i na kraju sve izmešajte mikserom.

Ako smesa izgleda kao da je blago presečena, ovo ne treba da vas brine. Brašno za kolač prosejte sa praškom za pecivo i postepeno ga dodajte u smesu tako što ćete izmešati kuhinjskom žicom za mućenje.

Dobija se gusta i vazdušasta smesa. Tepsiju dimenzija 28x22 cm obložite papirom za pečenje koju ste podmazali maslacem. Sipajte i rasporedite smesu.

Oprane i osušene kajsije presecite po pola i izvadite košpice. Od jedne kajsije napravite 4 dela

Poređajte ih na testo i lagano pritisnite. Na kraju ih pospite kokosovim šećerom i stavite da se peče na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva, ubodena u centar peciva.

Ostavite kolač da se ohladi isecite i pospite prah šećerom.

Neka vam je slatko!