Paradajz prelijte ključalom vodom i ostavite u njoj 5 minuta poklopljen. Zatim ga prebacite u posudu sa ledenom vodom. Posle par minuta izvadite, oljuštite i naseckaje na sitno.
Na par kašika maslinovog ulja propržite usitnjen beli luk, dodajte paradajz i bosiljak, posolite, pobiberite i krčkajte na laganoj vatri da se malo zgusne. Nemojte dozvoliti da sva voda ispari, dovoljno je da se krčka 10-15 minuta. Kada sos bude gotov, izvadite bosiljak. Za to vreme isecite tikvicu i patlidžan na kolutove, a papriku na kocke.
U okruglu ili četvrtastu posudu u kojoj ćete peći ratatui sipajte paradajz sos. Uzimajte redom tikvicu, papriku, patlidžan i ređajte u krug, od spoljne ivice ka unutrašnjoj. Kada završite, posolite povrće i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200C oko pola sata.
Poslužite uz meso, sir ili kao zaseban obrok