Skip to content
Tulumbe

Tulumbe

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • 2,5 dl voda
  • 2,5 dl mleko
  • 1 šoljica ulje
  • 300 gr brašno
  • 0,5 kesica prašak za pecivo
  • 4 komada jaja

Sirup:

  • 600 gr voda
  • 1 kg šećer
  • 1 komad sok od limuna
  • 1 kesica vanilin šećer

Priprema

  1. U sudu srednje veličine, pomešati vodu, mleko i ulje. Zagrejati na jačoj temperaturi i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu, na srednju. Uz mešanje, lagano dodavati brašno i prašak za pecivo. Izmešati da ne bude grudvica. Ostaviti da se ohladi.
  2. Umutite jaja. Umućena jaja dodati u prethodno ohlađenu masu. Dobro promešati, da se masa izjednači.
  3. Masu propustiti kroz presu za tulumbe. Pripremljene tulumbe pržiti u dubokom sudu, sa dosta ulja, dok ne dobiju zlatno braon boju. Gotove tulumbe naslagati u dublji sud i preliti sirupom. Služiti ohlađeno.