Skip to content
Kolač sa suvim voćem

Božićni kolač sa suvim voćem

Vreme pripreme
15 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

maslac - 120 g, kravlji, mek
šećer u prahu - 120 g
brašno - 130 g
jaja - 5 žumanaca
suvo voće - 300 g
prašak za pecivo - 1 kesica
lumun - kora od pola limuna
ekstrakt - kapljice ruma, po želji

Priprema

Naprskajte suvo voće esencijom ruma i ostavite ga da odstoji dok mutite kolač. Ako ima većih komada voća, naprimer; smokve i urme, sitnije ih isecite.

Umutite mekani maslac sa šećerom i dodajte jedno po jedno žumance. Kad se dobije mekana i homogena smesa, dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, izrendanu koru limuna i nakraju pomešajte sa suvim voćem.

Gotova smesa za kolač se rasporedi u namazan i brašnom posut pravougaoni kalup. Stavite kolač sa suvim voćem u dobro ugrejanu rernu i odmah je smanjite da se peče u slaboj. Peće se polako da ne ostane gnjecav. Obavezno se peče u slaboj rerni (150 stepeni) inače neće narasti.

Po želji gotov kolač možete namazati glazurom od šećera u prahu, malo rastopljenog maslaca i malo vode.