Skip to content
Krompir punjen mlevenim mesom

Punjeni krompir sa mlevenim mesom

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
45 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

krompir - 5 - 6 komada srednje veličine
mleveno meso - 200 g
pirinač - 70 g
tikvica - 100 g
celer (koren) - 50 g
šargarepa - 1 kom
luk - 1/2 glavice
univerzalni suvi začin - 1 s.k.
brašno - 1 k.k.
ulje - 4 - 5 s.k.
paradajz sok - 150 g

Priprema

Luk, šargarepa i celer se naseckaju na kockice i prže na malo ulja. Dodaje se mleveno meso, suvi začin i prži uz povremeno mešanje oko 10 minuta.

Dodaje se opran i oceđen pirinač i kratko prži uz neprestano mešanje, nakon čega se dodaje tikvica. Malo izmešati, pa dodati pola šolje vode. Kad sva voda uvri, na kraju sipati kašičicu brašna i skolniti sa šporeta.

U međuvremenu očistiti krompir, preseći na polovine i pažljivo kašičicom izvaditi sredinu pazeći da se krompir ne probuši.

Puniti krompir nadevom i ređati u posudu u kojoj će se peći. Sipati sok od paradajza i dodati vode pazeći da ne pređe ivicu krompira da se nadev ne bi rasturio.

Peći u poklopljenom sudu oko 45 minuta.

Ako je sos dosta redak, razmutiti malo brašna u malo vode i time zgusnuti sos.

Ko voli i kome ne smeta aleva paprika može da napravi i zapršku od ulja, malo brašna i aleve paprike, ali sasvim je ukusno i ovako.

Krompir punjen mlevenim mesom, pirinčem i povrćem je gotov.

Preostala sredina krompira možete se staviti u sos, a može se i skuvati (brzo se skuva jer su komadi mali), izgnječiti i pripremiti fantastične Kiflice sa pire krompirom.