Skip to content
baklava

Baklava dijetalna

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
40 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

kore za pitu - 1 komad
orasi - 300 g
prezle - 2 supene kašike
cimet - 1 kašičica
kora limuna
suvo grožđe - šaka
vanila - 1 komad
voda - 1 l
limunov sok
šećer - 2 supene kašike

Priprema

Pomešaju se mleveni orasi, šećer, prezle, cimet i prethodno namočeno suvo grožđe. Uzimaju se kore, 1 kora se premazuje uljem, presavija se na dva dela i ponovo se maše uljem.

Sledi da se stavi 1 supena kašika nadeva u sredinu, kora se presavija sa obe strane, ponovo se premazuje uljem i uvija se kao sarma.

Ovo se radi i sa svim ostalim korama.

Bira se odgovarajuća tepsija i nakon što smo ih poređali, svaki red se seče na dva dela. Stavlja se da se peče dok ne bude gotovo.

Za sirup: pomeša se 1 l vode na ringli i 1 kg šećera i kuva se 10 minuta. Skida se sa ringle, dodaje se 1 vanila i sok od limuna. Izmeša se.

Kore treba da se ohlade pre nego što se zaliju sirupom, a sirup treba da bude vruć.

Ostavite baklavu barem na 24 sata da odstoji.

Dijetalno kod baklave je to što ima minimalnu količinu šećera, ali uprkos tome je veoma ukusna!