Skip to content
Štolen

Štolen - nemački Božićni kolač

Vreme pripreme
150 minuta
Vreme kuvanja
50 minuta
Porcije
6 osoba

Sastojci

brašno - 500 g
suvo voće - 300 g (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve i trešnje)
orašasti plodovi - 100 g (bademi i orasi)
citrusove korice - 100 g kandirane
maslac - 300 g , mekan
sveže mleko - 200 ml
šećer u prahu - 150 g
med - 50 g, tečan
brendi - 50 ml
začini - 1 supena kašika (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila)
kvasac - 1 kesica, suvi
so - 1 prstohvat

Priprema

Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem, nakon toga tako ostavite na nekoliko sati.

Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se aktivira na toplom.

Preostalo brašno prosejte. Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Maslac isecite na kockice i stavite oko udubljenja.

Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti.

Kad se testo udvostruči još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite da nadođe još 1 sat.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.

Gotov štolen premašite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno uvaljajte u šećer u prahu.