Skip to content
Svinjska butkica u đuvečari

Svinjska butkica u đuvečari

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
200 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

svinjetina - 1 butkica
krompir - 5 - 6 komada
praziluk - 2 struka
šargarepa - 2 komada
pečurke - 5 komada
paprike - 2 komada, zelena i crvena
suve šljive - 1 šaka
paradajz - 1 šoljica, mleveni
ljuta paprika - 1 komad, suva
beli luk - 1/2 glavice
crno vino - 100 ml
voda - 100 ml
ulje
so
aleva paprika - dimljena
lovorov list - 2 lista
žalfija - 3 - 4 lista
piment - nekoliko zrna
biber - nekoliko zrna
univerzalni začin - miks za svinjetinu

Priprema

Operite svinjsku butkicu i potopite je u vodu oko sat vremena. Nakon toga je osušite i napravite proreze u koži, posolite, ako ima potrebe i utrljajte miks za svinjetinu. Ostavite butkicu nekoliko sati u frižideru da primi aromu začina.

Posebno oljuštite krompir i nasecite ga na krupne komade. Na isti način pripremite i šargarepu. Praziluk, pečurke, zelenu i crvenu papriku, takođe nasecite na krupno. U posudu stavite nasečeno povrće, dodajte mleveni paradajz i suve šljive.

Najbolje je da koristite šllive bez koštica. Začinite povrće alevom paprikom i posolite ga. Dodajte biber i piment. Dodajte malo ulja i dobro promešajte. Na dnu zemljane đuvečare stavite butkicu.

Oko nje poređajte pripremljeno povrće. Odozgo stavite jednu suvu ljutu papriku, 2 polovine glavice belog luka, koju ste presekli popreko. Dodajte lovorov list i nekoliko listova žalfije. Prelijte sve sa malo crnog vina i vodom.

Stavite đuvečaru u hladnu rernu. Pecite oko 40 minuta na 250 stepeni, a nakon toga smanjite na 200. Pecite još oko 2 i po sata, ili dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.