Skip to content
Džem od trešanja sa suvim šljivama

Džem od trešanja sa suvim šljivama

Vreme pripreme
10 minuta
Vreme kuvanja
20 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • 3 kg trešanja
  • 20 suvih šljiva bez koštice
  • sok od ½ limuna
  • 3 karanfilića

Priprema

Operite trešnje, očistite peteljke i koštice i stavite ih u dublji sud. Suve šljive sitno iseckajte i izmešajte sa očišćenim trešnjama i karanfilićem. Stavite da se kuva i kad provri smanjite temperaturu kuvanja na 3/6.

Kuvajte oko sat vremena, mešajući povremeno. Isključite šporet, dodajte sok od limuna i ostavite još bar 5 minuta na ringli. Sipajte džem i oprane i zagrejane tegle, zatvorite tegle, okrenite ih naopačke i ostavite da tako stoje dok se džem potpuno ne ohladi.

Kad otvorite teglu morate je držati u frižideru.Od 3 kg trešanja dobićete 3 tegle veličine kao na slici.