Skip to content
Punjena paprika

Punjena paprika

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
40 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 800 gr mlevenog mesa
  • 1 kašika suvog začina ( opciono )
  • 1 kašičica soli
  • 1 ravna kašičica bibera ili po želji više
  • 1 kašičica peršunovog lista
  • 150g pirinča / riže
  • 7 – 8 komada većih babura paprika
  • 100 ml ulja
  • 1 puna kašika mekog brašna
  • 1 kašičica mlevene, crvene paprike
  • 500 – 750ml paradajz soka

Priprema

Crni luk sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati crni luk i navedene začine, kao i opran pirinač. Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena.

Opciono se stavlja jedno jaje, može i nemora. Neko stavi, a neko ne. Papriku oprati pa joj odstraniti peteljku i seme ( izdubiti je ). Napuniti nadevom papriku, ali ne baš skroz do vrha jer će smesa da nabubri. Nije potrebno ičim zatvarati jer je masa kompaktna i neće cureti napolje.

U veći lonac sipati ulje i zagrejati. Dodati brašno i mešati dok ne postane blago žute boje. Zatim dodati crvenu papriku, mešati 30ak sekundi pa naliti paradajz sok i otprilike litru vode. Poslagati papriku i naliti vode ako fali još, kako bi paprika bila prelivena.

Staviti da se juva na jaču vatru pa pre nego što provri smanjiti na srednju do slabiju i ostaviti 90 minuta da se kuva. Paziti da voda ne uvri, ako je potrebno malo doliti vrele vode. Na kraju probadi čorbu, ako je potrebno dosoliti i posuti peršunovim listom.

Servirati toplu. Prijatno.