Skip to content
Bajadera

Bajadera torta

Vreme pripreme
60 minuta
Vreme kuvanja
0 minuta
Porcije
16 osoba

Sastojci

Kore – sve 3:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 10 gr praška za pecivo
  • 100 ml ulja

Fil:

  • 300 gr mlevenog keksa
  • 300 ml toplog mleka
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 150 gr pečenog, mlevenog lešnika

Glazura:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 gr crne čokolade

Priprema

Razdvojiti belanca od žumanaca.
Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera. Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.
Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.
Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče. Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.
Ohladjen biskvit preseći na 3 dela.
Keks preliti toplim mlekom i izmešati.
Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti. Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.
Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.
Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.
U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati.
Prohladjenim preliti tortu ili dekorisati po želji.
Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom.