Skip to content
Đuveč bez mesa

Đuveč bez mesa

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
60 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • luk - 2 glavice
  • praziluk - 2 struka, sitno isečen
  • celer - 1/4 glavice, , isečena na kocke
  • šargarepa - 2 komada, isečena na kolutove
  • paradajz - 400g , isečen na krupno (sterilisan)
  • krompir - 300 g, isečen na kriške
  • grašak - 250 g (sterilisan)
  • boranija - 250 g (sterilisana)
  • pečurke - 150 g (sterilisane)
  • ulje - 7 kašika
  • aleva paprika - 1 kašika
  • beli luk - 6 oljuštenih celih čenova
  • so
  • ljuta paprika - 2 komada, sušena
  • peršun - 1 vezica

Priprema

U ulju se dinstaju luk, praziluk, celer i šargarepe sa malo soka od konzervisanog povrća.

Kada omekšaju dodaje se aleva paprika i dobro se promeša. Dodaje se paradajz u čeka se oko 15 minuta dok voda ne ispari.

Cela smesa se sipa u đuvečaru, dodaju se krompir, boranija, pečurke, grašak, ljute paprike i oljušteni celi čenovi belog luka. Meša se. Na kraju se posipa solju i đuveč se peče u umerenoj rerni, dok voda ne ispari i ostane samo masnoća.

Pre serviranja se posipa sitno isečenim peršunom.

Đuveč bez mesa je gotov.