Skip to content
Kolač sa kiselim mlekom i svežim borovnicama

Kolač sa svežim borovnicama

Vreme pripreme
15 minuta
Vreme kuvanja
45 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • jaja - 3 komada, M - L
  • kiselo mleko - 120 g
  • borovnice - 4 supene sušene kašike (vrh)
  • šećer - 160 g
  • vanila - 2 kesice, 4 g
  • so - 1 prstohvat
  • kora limuna - od 1 limuna (samo žuti deo)
  • ulje - 50 ml

Priprema

U blenderu se samelju šećer i fino oljuštene kore limuna. Treba da se dobije apsolutno gladak, blago vlažan i jako aromatičan šećer u prahu sa limunom.

U njega se razbiju tri jaja i dobro se muti mikserom. Postepeno se dodaju ulje, kiselo mleko, prstohvat soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Meša se dok se ne dobije homogena i glatka smesa koja se sipa u nauljen i nabrašnjen kalup za kolač.

Posipaju se borovnice i pritiskaju se ili se lagano mute špatulom, tako da potonu u testo.

Važno je da koristite sitne šumske borovnice koje su nekoliko puta slađe i aromatičnije od sve češće sretanih na tržištu krupnih veštačkih sorti borovica koje su barem po mom mišljenju u potpunosti bezukusne.

Kolač sa borovnicama pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta ili dok se čačkalica ne bude suva.

Kada izvadite iz rerne, sačekajte 10 minuta, okrenite na rešetku i ostavite voćni kolač da se ohladi.

Poslužite sa lepim kiselim mlekom!

Prijatno!