Skip to content
Krofne

Krofne

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

1 kg brasna
40 g Kvasca (svježeg)
8 zumanjaca
1 Vanilin šećer
1 kasika secera
100 g šećera u prahu
100 ml ulja
3 kasike konjaka
1/2 kasicice soli
ulje za prženje

Priprema

u mlijeko stavite kvasac i kasiku secera da nadodje

zumanjca umutite, dodajte ulje

kad kvasac proradispojite sa zumanjcima i ostavite jos 20 minuta, zatim dodajte konjak, vanilin secer i postepeno dodajite brasno.

zamjeseno tijesto ostavite da kvasa oko 90 minuta na sobnoj temperaturi (po potrebi i duze)

Zatim ga razvaljajte na pobrasnjenoj povrsini. Casom izvadite krofne, te ih pokrijte folijom i ostavite da narastu.

nakvasale krofne przite u dubokom ulju na srednje jakoj vatri donjom stranom okrecite gore

kad dobiju lijepu boju vadite na papirni ubrus pospite secerom u prahu ili punite nekim nadjevom po izboru