Skip to content
Nugat kocke

Nugat kocke

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
20 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

Kore:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 100 gr pečenog mlevenog lešnika
  • 10 gr praška za pecivo

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga sa ukusom lešnika
  • 6 kašika šećera ( ili po ukusu )
  • 150 gr maslaca
  • 2 pune kašike nugat krema

Ganache / glazura:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 gr čokolade

Za prelivanje 200 ml čokoladnog mleka

Priprema

Prvo skuvamo puding. Puding i šećer razmutiti u 100 ml hladnog mleka, a preostalih 500 ml staviti na vatru da provri. Kada mleko provri izmaći sa vatre, polako sipati i mešati. Vraitit na vatru i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom, potepeno dodavati žumanca i ulje sve uz mućenje. Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak ze pecivo, dodati mleveni lešnik i sve izmešati spatulom.

Istresti u obložen pleh 33 x 23 cm ili 30 x 20 i peći oko 25 minuta, zavisno od rerne. Pečenu i ohladjenu koru preseći vodoravno da se dobiju dve. Ohladjen krem kratko umutiti mikserom, dodati maslac i opet umutiti, a zatim dodati nugat krem i kratko sve izmiksirati. Čokoladu izlomiti, a slatku pavlaku zagrejati do vrenja.

Preliti preko čokolade, sačekati minut pa sjediniti. Filovati u obruču ili u plehuu kojem se kora prekla ili na tacni. Prvu koru isprskati sa 100 ml mleka. Naneti 2/3 krema, preklopiti drugom korom koju takodje isprskamo mlekom.

Na koru naneti ostatak fila i poravnati. Ovako kolač preliti prohladjenom čokoladom i odneti na hladjenje  najmanje nekoliko sati. Seći u kocke i služiti, prijatno.