Skip to content
Pečene paprike sa sirom

Pečene paprike sa sirom u rerni

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
60 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • paprike - 10 srednje velikih paprika, Kapija (otprilike 900 g)
  • sir - 500 g
  • jaja - 5, srednje veličine
  • peršun - ½ vezice
  • paradajz - 1 veliki
  • prezle
  • ulje

Priprema

Paprike operite i osušite, isecite poklopčiće sa drškama i pažljivo izvadite njihov deo sa semenkama. Poklopčić sa drškama stavite u već praznu papriku kako bih znali koji je čiji.

U posudu veoma sitno nadrobite sir, dodah sam jaja i sitno naseckani peršun i dobro sam izmešala.

Paradajz sam ogulila i naseckala na tanke kriške.

Dno i zidove tepsije dimenzija 34x26 cm sam podlazala uljem i rasporedila sam kriške paradajza.

Svaku papriku sam napunila smesom, nisam ih prepunila, posula sam sa malo prezli i stavila sam poklopčić sa drškom.

Poređala sam ih da leže tako da budu gusto jedna do druge i oštricom noža sam napravila po dva mala proreza odozgo.

U tepsiju sam dodala 60 ml mlake vode i stavila sam još malo ulja na punjene paprike.

Stavila sam ih da se peku u potpunosti zagrejanoj rerni na 190 stepeni otprilike sat vremena ili dok vidljivo nisu bile gotove, omekšale i dobile apetitnu boju.

U 45. minuti sam ih okrenula, ali možete i propustiti ovaj momenat. Važno je na kraju pečenja da se njihova ljuska lako skida.

Paprike sam servirala blago ohlađene uz salatu. Mogu da se jedu kako tople, tako i hladne.

Prijatno!