Skip to content
Pečeni goli šaran

Pečeni šaran

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
70 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

goli šaran - 1 i 1/2 kg
ulje - 6 kašika
luk - 2 glavice
pirinač - 3/4 šolje
orasi - 1 šolja, smrvljeni
suve paprike - 1 komad, crvena
aleva paprika - 1/2 kašike
nana - 1 kašika, suva
biber - 1 kašičica, mleven
limun - 1 komad

Priprema

Šaran se očisti, opere i posoli. Ovako posoljena riba, ostavlja se nekoliko sati u frižideru.

Za to vreme se priprema punjenje. Dva luka se iseckaju na sitno i proprže na vrućoj masti. Kada luk postane staklast, dodajte oprani pirinač i šoljicu vode. Posolite po ukusu, izmrvite suvu papriku, dodajte alevu papriku, biber i sušenu nanu. Dodati pola šoljice vode, dodati izmrvljene orahe i kuvati dok se tečnost ne upije.

Napunite golog šarana delom pripremljenog nadeva, a ostatak rasporedite na dno pleha. Još jedna čaša vode se sipa u pleh.

Koža šarana se premaže sa malo ulja, naprave se tri reza i u svaki se stavi kriška limuna. Pleh sa pečenom ribom obložite aluminijumskom folijom i stavite u rernu.

Punjeni goli šaran se peče u rerni na 200 stepeni oko 1 sat, zatim se skine folija i riba se peče još 15-20 minuta ili dok lepo ne porumeni.