Skip to content
Škembići

Škembići 

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
180 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • 1 kg junećih škembića,
  • kašika masti,
  • 400 gr crnog luka,
  • nekoliko čenova belog luka,
  • 2-3 lista lovora,
  • 2 kašičice aleve paprike,
  • 2 kašike brašna,
  • so,
  • biljni začin,
  • 2 dl kuvanog paradajza,
  • mleveni biber i
  • voda.

Priprema

  • Juneće škembe staviti u hladnu vodu i staviti da se kuva.
  • Kuvati oko pola sata pa ocediti toplu vodu i staviti ponovo hladnu vodu i ponovo kuvati pola sata, a potom opet promeniti vodu i staviti kaščicu sode bikarbone i ponovo kuvati. Škembe je kuvano kad viljuška prođe kroz njega.
  • Škembe staviti u hladnu vodu da se ohlade da bi se mogli iseći na trake.
  • Očistiti luk i iseći na kockice pa ih staviti na zagrejanu mast i dinstati dodajući malo vode i biljnog začina.
  • U to dodati isečene škembe, naliti vodom, dodati lovorov list, malo bibera, soli, kašičicu sitne paprike i kuvati dok se luk ne raspadne.
  • Ako je voda uvrila dodati još vode da bi škembići mogli biti čorbasti kad se stavi brašno i paprika.
  • Pred kraj dodati kuvani pardajz i usuti brašno koje je zajedno sa paprikom razmućeno da bude tečno.
  • Na kraju, dodati nekoliko čenova belog luka isečenih na sitno.
  • Po želji dodati još soli i bibera.
  • Ko voli ljuto može dodati ljute paprike dok se škembići kuvaju ili sebi u tanjir.

Za kuvanje škembića je potrebno više vremena zbog barenja junećeg škembeta i samog kuvanja škembića. Priprema i kuvanje zajedno traju više sati oko 3 do 4 sata. Ali ko ih voli ne gleda na vreme. Jelo je za 6 osoba.