
Torta s breskvama i malinama
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Porcije
Sastojci
ZA BISKVIT:
6 jaja
180 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
160 g Podravka Glatkog brašna
40 g Dolcela Gussnela
1 žličica Dolcela Praška za pecivo
prstohvat soli
ZA ŽELE OD BRESKVE:
4 velike breskve
2 žlice šećera
ocijeđeni sok ½ limuna
1 Dolcela Želatina
ZA KREMU OD VANILIJE:
1 Dolcela Kreme za kolače okus vanilije
400 ml mlijeka
100 g slatkog vrhnja
ZA NADJEV:
200 g malina
ZA DEKORACIJU:
400 g slatkog vrhnja
2 žličice dehidriranih malina u prahu ili crvene prehrambene boje
100 g malina
Priprema
Šporet zagrejte na 180 °C, a dva okrugla kalupa promera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
2.
U zdeli za mešanje pomešajte jaja, šećer i vanilin šećer.
Sve dobro mešajte mikserom dugo i uporno dok se sastojci ne pretvore u jako svetlu i penastu smesu.
3.
Brašno, Gussnel, prašak za pecivo i sol dobro promešajte pa ih prosijte u smesu od jaja i šećera.
Napravite to u dva, tri navrata i nakon svakog ručno promešajte.
Cilj je sačuvati što više zraka u smesi.
4.
Kada umešate sve sastojke smjesu podelite na dva jednaka dela i svaki rasporedite u kalup za torte.
5.
Smesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni, oko 30 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
6.
Pečene biskvite ostavite desetak minuta u isključenoj pećnici, a zatim ih pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
7.
Kad se ohlade, svaki biskvit prerežite po dužini na pola kako biste dobili četiri jednake kore.
8.
Zatim pripremite žele od breskve. Breskve operite i narežite na kockice pa ih prebacite u lonac.
9.
Dodajte šećer, vodu i limunov sok pa sve kuvajte na laganoj vatri dok breskve potpuno ne omekšaju.
10.
Kad breskve omekšaju, štapnim mikserom usitnite ih u gusti sok ili pire.
11.
Želatinu u zdjelici pomiješajte s malo vode i ostavite je nekoliko minuta da nabubri.
12.
Nabubrenu želatinu umešajte u pire od breskvi i sve kuhajte na laganoj vatri dok se želatina ne otopi.
13.
Prebacite sve u zdjelicu i ostavite da se potpuno ohladi i stisne.
14.
Ovako pripremljeni žele umiješajte u kremu od vanilije.
15.
Za kremu od vanilije, pomešajte prašak za kremu od vanilije s mlekom i slatkim vrhnjem pa mešajte mikserom dok se sastojci ne pretvore u čvrstu gustu kremu.
16.
Ovoj kremi dodajte ohlađeni žele od breskve i sve još jednom dobro izmešajte kako bi se povezalo u finu kremu.
17.
Tortu slažite tako da prvo stavite jednu koru na pladanj za tortu, a zatim je premažite tankim slojem kreme.
18.
Na sloj kreme posložite maline pa sve premažite s još malo kreme. Zatim prekrijte sve drugom korom i ponovite postupak slaganja voća i kreme dok ne potrošite sve kore.
19.
Za dekoraciju, slatko vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag.
20.
Odvojite jednu trećinu šlaga pa mu dodajte prah malina ili nekoliko kapi crvene prehrambene boje. Dobro sve promešajte kako bi se šlag ravnomerno obojao.
21.
Ovako pripremljenu tortu obložite tučenim slatkim vrhnjem, a zatim je odložite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se krema dobro stisnula.