Skip to content
Zapečena boranija

Zapečena boranija 

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • boranija, tzv. „olovka“, 1,2 kg
  • maslinovo ulje, kvalitetno, 150 gr
  • crveni luk, 2 glavice
  • beli luk, 4 čena
  • paradajz, 3 komada srednje veličine
  • mediteranski celer, 1 grana
  • praziluk, 1 komad, beli deo, srednje veličine
  • crvena paprika, 1 komad, srednje veličine
  • kukuruzno brašno, integralno, 50 gr
  • pasirani paradajz, 500 ml
  • so, 2 kašičice
  • biber, 2 prstohvata
  • origano, 1 prstohvat
  • mlevena začinska paprika, 1 kašičica
  • suvi biljni začin, 1 kašičica
  • sveža mirođija, 1 grančica
  • stari beli sir, 100 gr

Priprema

  • Boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
  • U velikom loncu, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
  • Iseckajte svo povrće i dodajte u lonac da se dinsta 10-tak minuta.
  • Iseckajte jedan paradajz.
  • Dodajte boraniju i iseckani paradajz, i dinstajte 15-20 minuta. Začinite sa solju, biberom, origanom, začinskom paprikom, suvim biljnim začinom (po ukusu).
  • Prebacite boraniju u tepsiju (prečnik 36 cm, dubina 6 cm).
  • Pospite boraniju sa integralnim kukuruznim brašnom.
  • Prelijte sa malo maslinovog ulja.
  • Iseckajte mirođiju i rasporedite preko boranije.
  • Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta na 200 C.
  • Poslužite uz parče crnog hleba, a preko boranije izmrvite stari beli sir (možete koristiti i feta sir, rikota, kačkavalj i sl.).