Skip to content
Naslovna
Recepti
Doručak
Ručak
Testenine
Slatko
Pića i kokteli
Dijeta
Zdrava ishrana
Morski plodovi
Zimnica
Blog
Kontakt
Naslovna
Recepti
Doručak
Ručak
Testenine
Slatko
Pića i kokteli
Dijeta
Zdrava ishrana
Morski plodovi
Zimnica
Blog
Kontakt
Instagram
Facebook-f
×
Search
Zapečena boranija
Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba
Sastojci
boranija, tzv. „olovka“, 1,2 kg
maslinovo ulje, kvalitetno, 150 gr
crveni luk, 2 glavice
beli luk, 4 čena
paradajz, 3 komada srednje veličine
mediteranski celer, 1 grana
praziluk, 1 komad, beli deo, srednje veličine
crvena paprika, 1 komad, srednje veličine
kukuruzno brašno, integralno, 50 gr
pasirani paradajz, 500 ml
so, 2 kašičice
biber, 2 prstohvata
origano, 1 prstohvat
mlevena začinska paprika, 1 kašičica
suvi biljni začin, 1 kašičica
sveža mirođija, 1 grančica
stari beli sir, 100 gr
Priprema
Boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
U velikom loncu, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
Iseckajte svo povrće i dodajte u lonac da se dinsta 10-tak minuta.
Iseckajte jedan paradajz.
Dodajte boraniju i iseckani paradajz, i dinstajte 15-20 minuta. Začinite sa solju, biberom, origanom, začinskom paprikom, suvim biljnim začinom (po ukusu).
Prebacite boraniju u tepsiju (prečnik 36 cm, dubina 6 cm).
Pospite boraniju sa integralnim kukuruznim brašnom.
Prelijte sa malo maslinovog ulja.
Iseckajte mirođiju i rasporedite preko boranije.
Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta na 200 C.
Poslužite uz parče crnog hleba, a preko boranije izmrvite stari beli sir (možete koristiti i feta sir, rikota, kačkavalj i sl.).